Mida teha, kui teismelisena ei suuda uinuda?

Kui leiad end öösiti voodis olles ärkvel, võib-olla vajad unetsükli taaskäivitust. Proovi järgmist:

  1. Püüa oma mõtteid eemale juhtida kiiresti liikuvatest mõtetest, mis on tekkinud pärast pikka väsitavat päeva. Loo endale meeldiv ja lõõgastav pilt, mida saad värvikalt ette kujutada. Näiteks võib see olla hetk, kus oled rannakiiges tähtede all. Visualiseeri, milline võib olla mere kohin. Kas kuuled muid helisid, näiteks palmipuude sahinat? Mida sa tunned – kiikumist või sooja tuuleõhku? Kas keegi on sinuga koos? Keskendu selle laheda pildi loomisele ja kaasaelamisele kuni uinud.
  2. Kui oled pikemat aega ärkvel olnud, tõuse voodist üles ja tee midagi lõõgastavat, mis aitaks sul uinuda – näiteks loe raamatut, kuula rahulikku muusikat, kasuta mõnda meditatsiooni- või unerakendust või tee kergeid jooga harjutusi. Väldi eredat valgust, pigem peab olema pimedam, ja naase voodisse 20 või 30 minuti pärast (või varem, kui hakkad tundma unisust).
  3. Väldi kindlasti telefone, arvuteid või telekat. Eredalt valgustatud ekraanid võivad panna aju arvama, et on hoopiksi ärkamise aeg. Kõik, mis ergutab aju, olgu see siis sõnumite saatmine või videomängude mängimine, võib panna keha ärkamise režiimi käivitama.
  4. Kui sul on regulaarselt probleeme uinumisega, tööta välja rutiin, mis aitab kehal õhtuti maha rahuneda ja lõõgastuda. See võib tähendada sooja duši all käimist, lugemist või rahuliku muusika kuulamist enne magama minekut.

Lisaks võivad olla head uneharjumused ka:

  • Iga päev samal ajal magama minemine ja samal ajal hommikul ärkamine (ka nädalavahetustel)
  • Tehnikaseadmete väljalülitamine
  • Toa hoidmine jahe ja pime
  • Päeva jooksul aktiivne olek võib aidata sul paremini magada, kui see ei juhtu liiga lähedal uneajale.
  • Kohvi, tee, energiajookide ja kofeiini sisaldavate toodete vältimine mitu tundi enne magamaminekut.

Mõtle magamaminemise peale nagu igale teisele eesmärgile.

Loo endale selge plaan, mis aitab eesmärgile keskenduda ning saavutada soovitud tulemused!

Ilusat und!

Viide: Mary L. Gavin, MD, juuni 2020

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga